Otentic Perfumes | Een unieke beleving!

12

Soms kom je iets tegen waar je als donderslag bij heldere hemel voor valt. Languit. Compleet. All systems down. Naarmate ik langer blog, moet hier heel wat voor gebeuren, maar toch overkwam het mij weer. Wat daar aan vooraf ging? Ik was uitgenodigd om eens te komen kijken bij het mooie en chique Otentic Perfumes in Amsterdam en ik kan je alvast verklappen: dat is in alle opzichten een unieke beleving.

Otentic parfum

Otentic

Ik zou het me zo kunnen voorstellen dat het parfummerk Otentic niet gelijk een belletje doet rinkelen, maar ik kende het merk wel degelijk. Vanaf de eerste keer dat ik het merk ergens voorbij zag komen, was ik al geïntrigeerd, met name door de stijlvolle inrichting van de winkels, de prachtige flacons en de bijzondere mindset die bij de mensen achter Otentic leeft.

Een lesje Otentic

Om een beetje een beeld te krijgen hoe Otentic werkt, is het goed om te weten hoe dit merk tot stand is gekomen. De geuren van Otentic zijn allemaal liefdeskindjes van Jean Denis Saisse. Saisse, opgegroeid in Grasse, dé parfumstreek en bekend om de vele parfumfabrieken, kreeg de parfumkunst met de paplepel ingegoten; zijn familie creëerde al sinds 1785 diverse geuren.

Jean Denis Saisse is drie jaar bezig geweest met het creëren van de Otentic geuren. Daarbij had hij één ding voor ogen; hij wilde persoonlijke geuren ontwerpen, waarbij de aandacht niet zou worden afgeleid door een stukje onnodige commercie, waarbij de consument onbewust toch zou worden beïnvloed bij het kiezen van een geur. De geur an sich staat centraal en de heisa erom heen is niet meer dan bijzaak. Zijn doel was om voor iedereen een uitgebalanceerd aroma te kunnen maken, een persoonlijk parfum, waarbij een groot gedeelte zelf valt te kiezen.

Otentic Perfumes

En dat heeft geresulteerd in Otentic Perfumes. Een concept dat zich op alle mogelijke manieren onderscheidt, op een positieve manier. Otentic heeft een aantal stores, waaronder die in Amsterdam. De locatie, Keizersgracht (hoek Hartenstraat en onderdeel van de Negen Straatjes) is meer dan perfect en zegt veel over de stijl van Otentic.

Otentic parfum

Otentic heeft acht verschillende moods en onder elke mood vallen acht verschillende parfums. Alle geuren die onder één mood vallen, vallen allemaal in dezelfde sfeer van die stijl maar hebben stuk voor stuk een ander karakter en/of een andere intensiteit. Een simpel rekensommetje maakt dat we dus met 64 parfums te maken hebben. Bijna goed. Het zijn er 65. Maar daarover later meer.

De acht verschillende moods van Otentic zijn:

 • Arborath – hout, wierook
 • Aguamundo – oceaan, zuurstof
 • Elegantia – poederig, elegant
 • Fyori – bloemig, romantisch
 • Grasslands – aards, kruidig
 • Lemonia – fris, citrus
 • Sedux – zoet, fruitig
 • Sensuali – orientaals, vanillaOtentic parfum

En dan is er nog Anno 1785, het ‘oer-parfum’ waar het allemaal mee begon. Deze geur kan het best worden omschreven als ‘van alles een beetje’. De geur bevat van alle moods wel iets en Store Manager Marie José vertelde mij dat deze geur vrij unisex is en dus door zowel mannen als vrouwen gedragen wordt.

Otentic parfum

De prachtige winkel aan de Keizersgracht is ingericht volgens het credo Less is More. De geuren staan uitgestald per mood en zijn genummerd van 1 tot en met 8. Om de aandacht helemaal op de pure geur te kunnen vestigen, kan de geur worden geroken aan de hand van de glazen geurkolfjes die het aroma van de geur bevatten. De alcohol is er dan immers al uit en wat overblijft is de geur – exact zoals ‘ie is.

Otentic parfum

Als je een geur hebt gevonden die je lekker vindt, hoef je alleen maar op het scherm te drukken en op het betreffende nummer te drukken. Met één oogopslag heb je dan alle geurnoten in beeld. Ik vind het een mooi en heel clean systeem, waarbij je niet wordt afgeleid door andere factoren, zoals verpakking of uitstraling, want alle flacons zien er exact hetzelfde uit.

Om niet overrompeld te worden door alle geuren die er zijn – het zijn er 65, remember? – is het de bedoeling dat je na het ruiken een aantal favorieten opschrijft en dat aantal weet te elimineren tot een stuk of vier geuren. En dat is met al die heerlijkheden een fikse uitdaging. Trust me. I can tell.

Parfumeren bij Otentic

Parfumeren bij Otentic gaat even anders dan anders. Waar normaliter op de dunne huid achter het oor, aan de binnenkant van de pols of elders wordt gespoten, wordt er vanuit Otentic anders gefilosofeerd. Wat parfum nodig heeft om te hechten is warmte. Uiteraard kan dit op de huid, maar door de verschillende PH-waarden van de huid kan daardoor bij iedereen een andere geurbeleving ontstaan. Dat klopt inderdaad, want waar ik ooit Dune van Dior aanschaf omdat dat zo lekker rook bij een vriendin, ging ik over mijn nek toen ik het bij mijzelf rook.

Otentic parfum

Om de geur zo puur en zo eerlijk mogelijk te houden, wordt er bij Otentic geparfumeerd op de kleding. Deze bevat ook lichaamswarmte, waardoor de geur zich kan verspreiden. Te denken valt aan de achterkant van de schouders of op de bovenkant van de onderarmen. Vroeger werd dit ook al zo gedaan, de parfum werd aangebracht op de (hoepel)rokken van dames, zodat de geur zich door het ruizen van de rokken zich goed kon verspreiden. Daarna heb je plenty of time om de geur even te laten inwerken. Desnoods even shoppen of lunchen in Amsterdam. Wat nooit een straf is.

Tutje en Otentic

Samen met Storemanager Marie José ging ik de winkel door, op zoek naar mijn persoonlijke parfum. Mijn geurvoorkeur is bij de meesten wel bekend en ik denk dat veel mensen hadden verwacht dat ik voor een geur uit de Elegantia collectie zou gaan, want: poederig. Maar niks is minder waar. Ik ontdekte namelijk een overtreffende trap: de Arborath collectie.

De Arborath collectie is heel bijzonder. Deze collectie bevat een achttal geuren die het best te omschrijven zijn als: smoky, houterig, met leeraccenten en: héél gedurfd. Deze geuren zijn wat meer aanwezig en hoewel niet alle geuren uit deze collectie mij konden bekoren, was er één geur waar ik werkelijk op slag verliefd op werd, Arborath nummer 4. [Insert engelengezang]

Otentic parfum

Arborath nummer 4 bevat: Bergamotte, Mandarine, Safran, Myrrhe de Somalie, Oudh en Patchouli. Ik bedoel maar. BAM.

Otentic parfum

Dit is een parfum dat zeker niet voor iedereen is weggelegd, aangezien niet iedereen het durft te dragen. Je moet er echt van houden. De geur is krachtig, maar heeft wel een elegante ondertoon. Een geur die niet over het hoofd gezien kan worden, zo vertelde Marie José mij. Zij draagt nummer 4 regelmatig naar afspraken en krijgt regelmatig de vraag wat voor heerlijks zij draagt. Hij. Is. Zo. Lekker. Op de terugweg naar huis heb ik regelmatig verrukt met mijn hoofd in het tasje gehangen, om met een verheerlijkte blik weer op te duiken. Arborath nummer 4 is tres chic en vooral: hemels. Een geur voor speciale gelegenheden. Ik ben echt hartstikke verliefd.

Otentic parfum

Mijn ‘tweede’ keus was Arborath nummer 2. Hoewel het verleidelijk was om een geur uit een andere collectie erbij te kiezen, bleef ik toch lekker honkvast. Arborath forever.

Arborath 2 bestaat uit: Sandal, Patchouli, Musc, Peche, Rose de Damasc, Bois de Cashmere, Vanille de Madagascar. Ingrediënten die een heerlijke geur vormen. Arborath 2 is wederom een wat meer aanwezige geur en ook deze geur onderscheidt zich van alle gangbare geuren. Hij is goed draagbaar voor overdag, maar zeker een geur die nekkramp kan veroorzaken bij voorbijgangers.

Otentic parfum

Met deze set geuren heb ik echt de complete Arborath-erlebnis in huis en ik bescherm deze geuren met mijn leven. Ik ben echt doorgewinterd op parfumgebied, maar deze geurcollectie is ongekend. Ongekend lekker, that is. Dat ik niet de enige ben, blijkt wel uit het feit dat deze serie behoorlijk geliefd is in het buitenland. Af en toe moet er tegen besteld worden omdat er regelmatig sjeiks bepaalde geuren in elfvoud komen uitzoeken. Ja mensen, een harem is een dure hobby.

Otentic parfum

Aangezien de keuze bij Otentic behoorlijk groot is en omdat een geur kiezen ook heel persoonlijk is, biedt Otentic ook de mogelijkheid van een geurencaroussel. Dit is ideaal voor als je Otentic als cadeau wilt geven. Hiermee geef je de gelukkige ontvanger een doosje met vijf lege flesjes, waarbij hij/zij bij Otentic na een ‘geurproeverij’ deze flesjes kan laten vullen met de door hem/haar gekozen geuren.

Conclusie

Je hebt het vast al wel door, ik ben zeer onder de indruk van Otentic. Het eerlijke concept waarbij het allemaal om de geur draait en niet om de hoempapa eromheen, de mooie flessen, de persoonlijke aandacht, het persoonlijke karakter van de geuren, de locatie, de winkel zelf; het zijn allemaal factoren waardoor ik echt als een blok ben gevallen voor Otentic en waarbij ik nu al weet dat ik vaker zal terug komen. En Arborath 4. Oh man. Serieus. Ga dat ruiken als je eens in de buurt bent.

Otentic is gevestigd aan de Keizersgracht 233 te Amsterdam. De prijzen liggen tussen de € 69,– en € 104,–, afhankelijk van de collectie en het formaat. Meer informatie vind je op de website van Otentic. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb.

Had jij al wel eens van Otentic gehoord?

Tutje.nl

(Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen van Otentic.) 

12 REACTIES

 1. Had er nog nooit over gehoord maar klinkt echt super, draag bijna altijd Chanel NO 5 maar deze geuren lijken me heel bijzonder en uniek. Je hebt mijn interesse gewekt

 2. Wat een goed concept. Ik herken dat zeker, je ruikt bij een ander een heerlijke geur en bij jezelf is het walgelijk. Verrassend, ik dacht ook direct dat het een geur uit de Elegantia lijn zou worden bij jou, die spreekt mij ook het meest aan. Leuk dat je zo toch weer een nieuwe geur ontdekt!
  Mooie winkel!

 3. Ah, leuk om jouw super enthousiaste verslag te lezen. Ik ben er zelf ook mee bekend. Ik vond het toen zelf zo verrassend dat ik iets uit een geur categorie koos wat ik van tevoren helemaal niet voorspeld had. Zelf vind ik mezelf echt een bloemenvrouwtje en kies ik in 99% van de gevallen dus echt voor floral geuren, maar nu was het iets zoets / tikkeltje exotisch. En ik ken het gevoel van met je neus in het tasje hangen, haha. Had ik toen ook, ze had het tasje namelijk geparfumeerd. Oh echt, dat is ZO’N goede manier om mensen te enthousiasmeren. Toen ik nog in een winkel werkte, deden we het ook en niet zelden kwamen er mensen terug om te vragen met welk parfum we het zijdepapier geparfumeerd hebben en dan kwamen ze die dus echt kopen!
  * bychristiana heeft onlangs geplaatst: Etos Rosemary & fig limited edition+ GIVE-AWAY

 4. Geuren met ondertonen als Musk en Bergamot genieten ZWAAR de voorkeur. Een unisexgeur als One van Calvin Klein kan ik ook zeer waarderen. Helaas ruikt laatstgenoemde niet meer zoals in de eerste 10 jaar dat ik het droeg. Daarna kwam Kenzo l’Eau Par. ZALIG. Alleen niet/nauwelijks meer te krijgen. Toen was daar Madame van Gaultier. HEULE lekkere zwoele ondertoon. Wél alleen uit het witte flesje. De zwarte is meer het kaliber ‘Onje Klonje’. En natuurlijk is hier ook niet meer aan te komen. l’eau d’Issey is ook zo’n lekkere smell. Bij ieder ander dan. Als ik het heb opgedaan ruikt ik alsof ik heb liggen rollen in een megastruik peterselie. Ewww! Sapphire Sky van good ol’ ETOS is een prima geur alleen bij mij vervliegt het zo snel. Hedentendage besprenkel ik me met Red Musk van Body Shop. Lekker? Zeker. Zwoel? Ook.
  Toch ben ik nog steeds zoekende naar DIE geur die zó lekker is dat je niet kunt ophouden met ruiken. Zoals ik dat deed als tiener met Santal of de zuuuuuute Musk van Alyssa Ashley en zelfs de Blue River deo van Limara.
  Ligt het aan mij? Wellicht zal een bezoekje aan Otentic mij dat euforische gevoel weer geven. Zodra deze Brabantse Doosch in A’dam is gaat ze de smellen sniffen :)))

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge