Tutje on holiday | Kamperen

18

Het was een impuls, we hadden er niet goed over nagedacht. Eigenlijk hadden we er helemaal niet over nagedacht, we deden het gewoon. En zo kwam het dat wij twee weken geleden de auto instapten om te gaan kamperen. Wait…what? Kamperen. Na 100 jaar ofzo. En daar moet natuurlijk wel even het nodige over worden gezegd.

Kamperen

Hennie en kamperen, dat is een link die niemand snel zou leggen. Mezelf incluis, want ik heb een gloeiende hekel aan kou, aan beestjes en met name een combinatie van die twee. De geur van een nat tentdoek kan mij ook niet echt bekoren en waar moet ik mijn stijltang in pluggen? Het was dus ook geen wonder dat iedereen die ik verwittigde over onze impulsieve actie maar op één manier reageerde: “HAHAHAHAHAHA!”  Dus dat.

Nu hadden we de tegenwoordigheid van geest nog wel dat we wisten dat het een experiment was en dat het maar de vraag was of we het uberhaupt leuk zouden vinden. Een camper is leuk, maar niet basic genoeg. Een caravan is ideaal met kinderen of na een bepaalde leeftijd, dus ook daar voldeden we niet meer/nog niet aan. En een tent was weer 180 graden de andere kant op. Het werd dus een tussenweg die zich last minute voordeed: een vouwwagen. Die helemaal terug is van weggeweest, als je de vakantietrends van 2017 moet geloven.

Kampeer gear

Iedereen lachte zich helemaal suf en wij deden vrolijk mee, maar toch gingen we het doen. We zouden de wereld wel even laten zien hoe het moest. Ik las me helemaal suf over de in’s en out’s van het kamperen, zag termen voorbij komen waarvan ik nog nooit had gehoord, maar waarvan ik wel wist: MOET. IK. HEBBEN. Zoals bijvoorbeeld een Skottelbraai. Een grote wok schaal op gas waar je alles op kon gooien. Volgens insiders had je hiermee in tien minuten een complete maaltijd op je bord, waardoor je niet eens een kooktoestelletje meer nodig had. Je snapt ‘em al: ik ging los op Marktplaats en onderhandelde voor nog geen 25 euro een skottelbraai (normaal ruim boven de 100 euro), een waterkoker en een koffiezetapparaat bij elkaar. De rest was een kwestie van een bezoekje aan de Action. We were ready to go.

Met een overvolle auto, waarbij ik schuld beken; ik nam echt veel te veel mee, gingen we dan eindelijk op weg, waarbij de rit eigenlijk vooral bestond uit de slappe lach en de terugkerende vraag; “Waar zijn we in Godsnaam mee bezig?” Ter hoogte van Eindhoven kwamen we bij een tussenstop een stel tegen met exact dezelfde vouwwagen, wat zorgde voor een leuk praatje.

Tegen het einde van de middag kwamen we aan op de camping en kon het gedeelte beginnen waar we toch wel een beetje tegenop zagen; het opzetten. Met het vaste voornemen om ons niet te laten hinderen door andere campinggasten die door onze performance op de eerste rij zaten, waren we dodelijk gelukkig met de gebruiksaanwijzing die bij onze zesdehands vouwwagen zat. Dat gold ook voor het nagenoeg lege veldje waar we stonden. Zo konden we in alle rust geirriteerd op elkaar reageren, wat wij nu eenmaal altijd doen als het niet naar wens gaat. Want inmiddels regende het al. Uiteraard.

Even na zessen was de klus dan toch geklaard en daar stond ‘ie dan. Ons stoere beestje.

Nadat we alle ‘Hoe gaat het? Hoe gaat het? Hoe gaat het? Zijn er al gewonden gevallen?’ berichten hadden beantwoord, waren we nog net op tijd om voor sluitingstijd een paar boodschappen te doen en wat eten naar binnen te gooien.

Nu was er een vriendin die ooit zei: “Ik heb nog nooit zo lekker geslapen als toen in de vouwwagen.” Het is maar goed dat ze een endje verderop woont, want de eerste nacht was bagger. Op zich mochten we niet klagen, want van de grond af slapen ligt een stuk beter dan een luchtbed, maar ik ben gewend dat ik met mijn been uit bed kan bungelen en ook de man lag opvallend veel te draaien. De dikke druppels die vanuit de bomen boven ons als granaten op het tentdoek vielen, hielpen ook niet. En oh ja, mijn kussen was veel te dun. ‘Ik weet nog niet of ik het leuk vind’, piepte ik voorzichtig op zondagochtend om 04.15 uur.

De Skottelbraai wordt opgezet. En het extra kussen dat werd aangeschaft voor deze Prinses op de Erwt.

De volgende dag zat de stemming er al iets meer in. Nadat we de boel iets meer hadden ingericht en ik met alle macht probeerde te vergeten dat het grondzeil uit ademend materiaal bestond met gaatjes (uitvalshoek voor beestjes, IEUW, zaten we toch knus te ontbijten met een enigszins droog broodje van een dag eerder met Nutella. We maakten in de dagen daarna gelukkig kennis met de broodjes service van de camping, waarbij je elke ochtend je bestelde broodjes vers kon afhalen bij de receptie. Schot in de roos. We verkenden de omgeving een beetje en rommelden lekker aan.

Nu kan ik wel een heel weekprogramma gaan opsommen en vertellen wat we allemaal hebben gedaan, maar dan zou het een ellenlang en vooral piss-boring artikel worden, dus we doen het met wat fotootjes.

Malmedy, een schattig plaatsje in een vallei.

Malmedy kamperen
Malmedy

Monchau, een dorpje in de Duitse Eifel, met een héél groot Omroep Max gehalte, ik voelde me gelijk piepjong. Maar het moet gezegd worden; ze schenken er de lekkerste thee ever.

Monchau

Monchau
Je kunt lullen wat je wilt, maar het ziet er wel mooi uit.

Verviers, een stad met een ronduit deprimerend karakter. En daar dacht de muziek die keihard door het lege centrum met ook nog heel veel leegstand schalde ook zo over. We werden wel erg vriendelijk geholpen, waar we ook kwamen.

Verviers
Uitkijkje over de skipiste bij Ovivat

Home Sweet Plee

Eén van de dingen waar ik als een berg tegenop zag, was naar het toilet gaan in den vreemde. Ik hou daar helemáál niet van. Bij een ander, op het werk, waar dan ook: ik vind het afschuwelijk, ik vind het vreselijk en ik hoef al helemaal niet te worden geconfronteerd met de menselijkheid van mezelf, laat staan met die van een ander. Wie die toiletten heeft uitgevonden waar je onder en boven de deur kunt kijken, zal vast een enorme hekel aan mensen hebben gehad.

Number 2 op de camping voelde voor mij elke keer als een Groundhog Day erlebnis van de eerste keer poepen na een bevalling en ik was dodelijk jaloers op de dochter die te pas en te onpas roept: ‘IK KAN OVERAL, JA HOOR, GEEN PROBLEEM!’ Gelukkig kon ik op geestelijke steun rekenen van vriendin Aimée, die mijn psyche als geen ander (her)kent en zelf ook wat issues op dat gebied heeft.

Verslonzing

Waar ik in het begin mijzelf nog had voorgenomen om niet ten prooi te vallen aan de campinglook, kwam de voorspelling van Out Mijn Keuken binnen no time uit, al zette ze iets te hoog in met de Crocs. Zelfs ik heb grenzen.

Het klopte. Binnen twee dagen was ik los van make-up, contactlenzen en schaamte, Yathzee’de ik alsof mijn leven er van afhing en was ik als een kind zo blij met ons nieuw spel kaarten.

Ook wij zijn fan.

En toch heeft kamperen wel zijn charme

Natuurlijk, het is niet handig als je bij het opstaan eerst moet wachten tot de koffie van de man klaar is totdat je de waterkoker aan kunt zetten en als het water na anderhalf uur eindelijk kookt, dat dan pas de kachel aan kan, maar het hoort er wel bij.

Awakenings. En campingafwas!

Datzelfde kacheltje verwarmde de voortent ’s avonds, waardoor we er echt behaaglijk bij zaten en een wijntje in de tent smaakt nog lekkerder dan anders. En de snaai ook. En de Belgische Frites ook. En de doos Leonidas ook.

Rechts: ontbijt op bed.

Ik ben in één week 3,5 kilo aangekomen, bovenop de 3 kilo die alweer een aantal weken als bonus aan mij vast zaten. Ik had al zo’n vermoeden toen ik een tregging bij de H&M in 38 paste, maar hem niet hoger dan tot halverwege mijn bovenbenen kreeg. En toch meenemen, hè. Als goal. (Ik leer het nooit.)

Lievelings.

Inmiddels zijn we alweer een tijdje thuis en zijn we van n00b’s veranderd in re-de-lijk ervaren kampeerders, want we hebben de hele santekraam qua kampeerellende meegekregen: complete wolkbreuk boven de tent, een paar hele kleine lekkages op de rits (lang leve de impregneer-spray), een spoor van blubber door de hele entourage, de tent op de dag van vertrek droog stoken en een half uur voor vertrek nog een plensbui er overheen, dat soort dingen. Natte tent mee naar huis, plekje vinden op hem op te zetten, laten drogen en de boel nog een keer inpakken. We kregen er steeds meer behendigheid in en verwachten van iedereen die niet in ons geloofde een uitgebreid Mea Culpa. Tutje went on a camping trip and totally nailed it.

Hou jij van kamperen?

Tutje.nl

18 REACTIES

 1. Haha , wat een leuk verslag! Ik vind het stoer hoor! Zoals je misschien al las op FB, ik ga nooit meer kamperen. En inderdaad, die mensen die op de eerste rij zitten te kijken hoe je loopt te klunzen om je tent op te zetten. En die toiletten..ik kan ook niet. Jeroen wel natuurlijk. Met een rol wc papier lopen zodat iedereen weet dat je HET gaat doen. Nou, alles zat verstopt bij mij. Wij hebben 2 keer gekampeerd bedenk ik mij nu (ja, alles gaat bij mij in de herkansing) Een keer vlakbij Ede om te oefenen en een keer in Drenthe. Op een natuur camping, niet te verwarren met een ander soort camping.
  Daar heb je namelijk geen voorzieningen, geen winkel, geen zwembad, geen disco…
  Ach, achteraf was het ook wel leuk, je moet alles tenminste een keer proberen 🙂
  * Babs heeft onlangs geplaatst: Maak werk van je blog met Viking, handige kantoorartikelen voor je bedrijf!

 2. Heeeeeeerlijk mens ben je. Ik heb hardop gelachen. Ik ben ook geen kampeer koniging en het dit jaar ook maar eens uitgebprobeerd. Dat nummer 2-en ga ik in mee. Ik kan dat ook nergens anders dan thuis. Wat een gedoe was dat, logisch dat ik zoveel aankwam in Mn vakantie, dat scheet ik er thuis na 12 dagen meteen weer uit oké ik lieg, ik ben 1x tussendoor geweest bij een Franse mac donalds, dat voelde als een soort thuis. Maar ik vind jou wel heul stoer meteen met een vouwwagen en al. Wij hadden een ingerichte tent, scheelde weer slepen. En eerlijk ik zou best weer gaan kamperen, maar wel dat alles dus al klaar staat en niet weer zo’n regenachtige streek haha!

 3. Haha, leuk om te lezen Hennie! En om antwoord te geven op je vraag; NEE, al krijg ik geld toe, ik ga echt nooit meer kamperen. Vroeger deden we niet anders, dus nu ben ik dat even goed aan het compenseren. En inderdaad, die WC’s die dan zowel van boven als van onderen open zijn, wie dat nu precies bedacht heeft? Nee, ik wil gewoon heel relaxed kunnen plassen, waar ik ook maar ben. Maar wél stoer dat je het gedaan hebt.

 4. Ik houd van kamperen! Zou zo nog een keer of 10 gaan. Wij hadden ook bij het inpakken regen, dat was wel even balen. Maar thuis alles weer open gezet, zonnetje erop, en in een middag was alles weer kurkdroog. Kan nu al uitkijken naar volgende zomer.

 5. De laatste keer dat ik gekampeerd heb was in Canada. Drie geluiden staan me bij: 1. HAHAHAHAHA, 2. ZZZZZZZZZOEM MMMMZZZZZ en 3. KRAK KRAAK ZWIEP KRAK toen ik in mijn muskietenpak in paniek door het bos rende achtervolgd door een zwerm levensgrote muggen én en keihard lachende schoonzus.
  Na 2 weken waren mijn armen en benen stijf van het muggengif. Dat heeft me voor altijd genezen van kampeerkoorts.
  Ik ben meer een all-inclusive-wellness-kuuroord-5-sterren-vakantie-kind-a-girl.

 6. Haha, heerlijk om te lezen! Ik hou niet zo van kamperen (understatement van de dag), en al helemaal niet met caravan of vouwwagen.. Dat je niet fatsoenlijk een normale snelheid kan rijden vind ik niks, dat je je hele huis in- en uit moet pakken lijkt me vervelend, en het feit dat je geen eigen toilet/douche hebt vind ik nu met kinderen vooral erg lastig. Vroeger wel veel in zo’n sta-tent van Eurocamp gezeten en dat was nog best leuk. Maar dan had je in ieder geval een fatsoenlijk bed en ruimte om te staan (overigens in een caravan ook redelijk). Misschien als de kinderen wat ouder zijn, dat we het dan gaan proberen, maar vooralsnog kiezen wij alleen huisjes met minstens 3 slaapkamers, omdat de kids anders echt niet gaan slapen (en mama dus ook niet slaapt, en dan niet te genieten is.. Spreek uit ervaring). Maar ik ben super trots op je! Heb je maar weer mooi gedaan!

 7. Kamperen: Hel op aarde. Vroeger altijd. Ik haatte het zo. Ik hou van festivals maar dat in een tentje slapen, de kans dat zo’n ding dan niet waterdicht is. Het houdt me altijd tegen. Al heb ik wel 4x Lowlands, 1x Pinkpop en 2x Rock Werchter gedaan. De volgende keer dat ik zoiets doe wil ik een huisje ofzo.

  Klinkt in ieder geval als een leuk avontuur waar je je prima doorheen hebt geslagen!
  * ricardo heeft onlangs geplaatst: Tom Ford zonnebril van Smartbuyglasses.

 8. Wat heerlijk geschreven! Dit doet me zo erg denken aan kamperen met mijn ouders vroeger (en zij doen ’t nog steeds!) Wij gingen altijd naar de UK, dus geen mooi weer. Met de caravan en ik in een tentje ernaast (toen ik niet meer in de caravan wilde). Waren niet mijn favoriete vakanties. Het was te koud de campings waren saai als enigkind. We gingen naar van die nette campings waar alleen ouderen of hele jonge gezinnen heen gingen. Camperen in Frankrijk vond ik altijd een stuk leuker.
  Zelf ben ik nog maar 1x gaan camperen, ofja dat hadden vriendinnen bedacht. Dat was wel in een tentje voor 2 pers (die ik voor mezelf had, omdat we met een oneven aantal waren) die er al stond en je zo in kon inclusief bedje met een kussen in Italië. M’n vriend ga ik sowieso no way meekrijgen camperen, die is meer princes dan ik. Deze vakantie zitten we lekker op een warm eiland in een all inclusive resort. Wil trouwens niet zeggen dat we niet op pad gaan 😉 We zijn vorig jaar ook geweest en het was top! Kijk er naar uit!
  * Laura | LvanR heeft onlangs geplaatst: Makeup Revolution Ultra Sculpt And Contour Kit

 9. hahaha wat een lekker verslag 🙂 ik kon van mijn ligbed aan het zwembad natuurlijk al een beetje meegenieten 🙂 sorry! Ik heb het jaren gedaan toen de kids kleiner waren maar zo’n 6 jaar geleden was ik er ineens helemaal klaar mee en werd het vliegtuig naar de zon!

 10. Wat een heerlijk artikel!! Zelf gingen we met het gezin vaak op bezoek bij vrienden/buren die aan het kamperen waren of bleven een nachtje logeren. Dit vond ik altijd fantastisch! Vaak hebben we wel in stacaravans vakantie gevierd, maar dit voelt toch niet als écht kamperen.
  * Kim heeft onlangs geplaatst: Kruidvat Nail Care

 11. Haha wat heerlijk om je artikel te lezen! Super stoer en leuk dat jullie gewoon zijn gegaan om nu eens echt te ervaren hoe het is. Ik ben weg van kamperen. Alleen niet echt in een tentje enzo. Wij hebben een oude camper en dat is net even wat comfortabeler. Ik kijk er altijd weer naar uit om te gaan.
  * Lisette heeft onlangs geplaatst: Shoplog! Vakantiespulletjes Jolijn

 12. Diepe buiging! We waren lichtelijk in paniek in Zuid-Frankrijk toen we van jullie vouwwagenplannen hoorden (manlief stond op het punt in re grijpen) maar jullie hebben het top gedaan !!!!! Ach en de kilo’s : iets met traplopen. ….. ; )

 13. De skottelbraai! Hulde. Ik hou van het gekneuter dat kamperen heet. In een hotel voel ik me opgesloten en wil ik voortdurend weg. Dodelijk vermoeiend. En ik ben vies van matrassen waar al die anderen op hebben gelegen. Appartementen ga ik eerst poetsen. Ook pak ik mijn eigen servies. Echt. Meestal gaan we daarna kamperen. Esther heeft gelijk. Fijn dat je even niet in het gareel hoeft. Wat betreft wc’s enzo, daar heb je een punt. Mijn hemel wat een vreselijk gedoe. Hoewel ik deze vakantie niet met toiletrol over de camping hoefde. Overal papier aanwezig. Dat scheelde. Goeie blog Hensje! ❤️

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge