Werkt CBD-olie tegen psoriasis?

12

Twee weken geleden, tijdens de laatste zomerse week, was ik het zat. Dit was nu het tweede achtereenvolgende jaar dat mijn benen amper zonlicht zagen wegens een taaie psoriasis-uitbraak, die zich als een pitbull in mijn huid genesteld had. Twee jaar lang liep ik alleen thuis met blote benen. Ik, met mijn kasten vol met jurkjes. En opeens was ik er schijtziek van. Ik trok een jurkje aan en verliet met opgeheven hoofd én blote benen het huis.

Schaamte

In de auto dacht ik eens na. Want waarom deed ik dat niet meer? Waarom liet ik mij toch enige schaamte toe over iets waar ik niks aan kan doen? Ik wist het echt niet meer. Het was er stiekem ingeslopen. De voorgaande jaren liep ik probleemloos rond met blote benen, paradeerde op hakken en ach, die plekjes, ja jongens, weet je, iedereen heeft wel wat. Totdat iemand tegen me zei: ‘Knap hoor, dat je dat doet.’ Ik weet nog dat ik niet-snappend reageerde: ‘Huh? Wat is knap?’ ‘Nou, dat je gewoon blote benen hebt ondanks je eh… plekjes.’ Mijn eerste gedachte was: ‘Lul niet zo dom.’, maar ondertussen was het zaadje wel geplant. Ik ging er steeds meer op letten en mij gaandeweg zo kleden dat mijn toch wel sierlijke kuiten zo veel mogelijk bedekt waren. Er volgden weer twee jaar van hormoonzalven, intensieve UVB lichtcabinesessies, inclusief een toch wel verbranding van de huid. Het hielp, maar de werking was maar tijdelijk. Na het stoppen van de kuur, die maar twee keer per jaar gevolgd mag worden, keerde de vurige oorlog net zo hard weer terug.

Medicijnen

Psoriasis is al vervelend genoeg, maar er kan nog een complicerende factor bijkomen. Ontsteking van de gewrichten, in de vorm van een aan psoriasis gerelateerde vorm van reuma. Dat is ook de reden waarom mijn bloed regelmatig wordt gecontroleerd op ontstekingen, om dat voor te kunnen zijn. Net toen mijn dermatoloog mij voorbereidde op het feit dat we nu toch in de fase kwamen dat ik me moest voorbereiden op een leven lang (best zware) medicijnen slikken, kwam dochterlief met een, as always, enthousiaste app.

 • ‘Mam.’
 • ‘Mammm.’
 • ‘Mamamamamamamama. MAM!’
 • ‘Ja?’
 • ‘Ken je CBD-olie? Dat schijnt ook goed te werken tegen psoriasis’.

Natuurlijk ken ik CBD-olie. CBD-olie of: Wietolie, in de volksmond genoemd, is afkomstig van de hennepplant en is de laatste jaren erg in opmars op medisch gebied, waarbij dit wordt ingezet als effectieve pijnbestrijding bij ernstige ziekten. Verder schijnt CBD olie ook verlichting te geven bij epilepsie. In het begin deed ik daar wat lacherig over. High as a kite, holadiejee, maar ik kwam er al snel achter dat een grote groep mensen ontzettend veel baat heeft bij deze vorm van pijnbestrijding. En dat ik in het begin dacht dat je er stoned van zou worden, bleek al snel een achterhaald vervormsel van mijn blonde brein. De psychoactieve werking van cannabis zit namelijk in THC en niet in de (industrieel gekweekte) CBD.

Werkt CBD-olie tegen psoriasis?

Maar dat CBD ook verlichting kan bieden bij psoriasis, dat was mij niet bekend. Ik ben uiteraard gelijk het internet op gedoken om te kijken of dochter Nien het bij het rechte eind had en ik kon inderdaad wel wat (Engelstalige) onderzoeken vinden, waarbij de werking van CBD-olie bij psoriasis onomstotelijk wordt aangetoond. Bij psoriasis delen huidcellen zich te snel, door een foutje in het immuunsysteem. De werkzame stoffen in CBD-olie zorgen er voor dat de huidcel een seintje krijgt van ‘Hé, je bent niet meer ziek, dus stop maar met je zo veel en zo vaak te delen. Loserrrr!’ Hierbij moet wel worden vermeld dat CBD-olie geen tovermiddel is. CBD kan de boel wat terugdringen en on hold zetten, maar haalt de kwaal natuurlijk niet weg. Was het maar zo’n feest.

CBD kan in druppelvorm worden geslikt maar de olie kan ook op de huid worden gesmeerd. Daarnaast zijn er ook CBD-zalven te koop, die het gebruik kunnen vergemakkelijken. Ik ben nu twee weken bezig met het testen van een aantal CBD-producten tegen mijn psoriasis en ben zeer benieuwd naar de uitwerking daar van! Uiteraard laat ik jullie mijn ervaringen weten.

Heb jij ervaring met CBD-olie?

Tutje.nl

(Advertorial)

12 REACTIES

 1. Tutje in de Testfase 😉 Ik heb ervaring met CBD olie, helaas was het bij mij absoluut niet werkzaam. Oraal gebruikt, twee tien ml flacons opgemaakt maar geen enkel effect gemerkt. Behalve in mijn portemonnee! Ik hoop dat het blijvende verbetering op jouw psoriasis geeft. Vele mensen zweren erbij… succes ermee!

  • Hé Mariska, waar gebruik jij het voor als ik vragen mag? Ik slik de olie – echt gruwelijk smerig, kokhals al als ik er aan denk – en gebruik daarnaast ook twee CBD-crèmes. Ben echt benieuwd of het iets doet. Heb al een voorzichtige mening klaar, maar het is nog een beetje te vroeg om er iets over te zeggen.

 2. Ik ben heel benieuwd. Ik heb zelf ook eventjes cbd olie geslikt maar vond het echt vreselijk. Ik moest elke keer kokhalzen na het drinken en dat was het voor mij echt niet waard. Wat wel hielp was trouwens een drupje in een beetje water of op een stukje kaas/worst. Maar nog steeds: zo vies.
  * Susan heeft onlangs geplaatst: Suszie Serves: Mama’s Maissoep

 3. Ja jemig ik was zo benieuwd!! Moet ik nog even wachten op het antwoord!! Ben heel benieuwd Hen, geef je me een seintje als je artikel online staat? Succes met de behandeling!

 4. Ik heb het ook geprobeerd voor mijn pijnklachten, maar zonder succes. Heb zelfs wiet thee gedronken en nog veel meer geprobeerd op dat gebied …
  Maar helaas zonder succes. Ik wijt het aan de sterke pijnstillers die ik al jaren slik, niks kan dat toppen. Dan is wietolie net iets te vriendelijk, te zacht voor mijn klachten. Zoals een ander een paracetamol slikt en direct van zijn hoofdpijn af is, zo moet ik bij wijze van spreken een hele doos leeg eten. (en van teveel paracetamol krijg je ook weer hoofdpijn, i know)
  Ik hoop dat het voor je werkt, dat zou echt heel fijn zijn!
  .

 5. Ik hoop dat het wat voor je gaat doen. Ik heb nu dus een pot cipdol creme die ook zou helpen bij psiorasis. Hij stinkt enorm maar mijn benen hebben nog nooit zo zacht en soepel aangevoeld (was ermee begonnen toen ik ging vervellen en het leek of ik mij in een sneeuwstorm bevond elke keer als ik mijn broek liet zakken :)) review komt denk ik volgende week of de week erna.

 6. Goedenavond.. interessant stuk. Ik ben zeer benieuwd wat je uitkomsten zijn van de verschillende producten die je hebt gebruikt. Ik heb een vergelijkbare situatie en zoekende.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge