Mijn nieuwe camera | Canon EOS 1300D

18

Zoals waarschijnlijk bekend en overduidelijk te zien heb ik weinig met fotografie. Ik denk in plaatjes en ben zeer visueel ingesteld, maar foto’s maken vind ik echt niks aan. Daarvoor ontbreekt van alles in mijn karakter: geduld, talent, creativiteit, geduld, zin, geduld, motivatie, kennis en geduld. Toch heb ik onlangs een nieuwe camera aangeschaft. Mijn vorige camera hing letterlijk met plakband aan elkaar, dus ik kwam er niet onderuit. Het werd de Canon EOS 1300D en ik vertel er vandaag wat meer over. Ook al weten jullie er waarschijnlijk veel meer van af dan ik.

Canon 1300D camera

Nieuwe camera

Mijn vorige camera kwam uit een letterlijke erfenis van nabij. De Minolta Huppeldepup was 10 jaar geleden waarschijnlijk hartstikke hip, maar hij begon toch echt wat gebreken te vertonen. De foto’s gingen van ‘net acceptabel’ naar ‘ronduit slecht’, de kaart werd niet altijd (understatement of the year) herkend en oh ja; het batterijenklepje – batterijen, ja – dat ik hoogstpersoonlijk molde, moest elke dag weer worden bijgetaped met plakband, wat steeds weer een tijdrovend klusje was. Het kwam regelmatig voor dat ik, nadat ik één en ander hermetisch had dichtgeplakt, de melding ‘Battery low’ kreeg, zodat het hele circus weer opnieuw kon beginnen. Gekker kun je mij niet krijgen, dus na mijn zoveelste hysterische woede-aanval besloot ik de camera vakkundig het raam uit te keilen, gevolgd door een bezoekje aan de Media Markt.

Natuurlijk had ik wel wat vooronderzoek gedaan. Maar zelfs dat deed ik met tegenzin. Veel geld uitgeven aan een camera vind ik net zo sneu geld dan geld uitgeven aan auto onderhoud. Hij mocht dus niet al te duur zijn en als tegenprestatie stelde ik daar een niet al te onredelijke eisenlijst tegenover:

 • Goede foto’s
 • Oplaadbaar
 • Mogelijkheid tot plaatsen van een andere lens
 • Mogelijkheid tot filmen
 • Kantelbaar scherm zou fijn zijn, en
 • Gebruiks- dus vrouwvriendelijk, want: blond

Canon EOS 1300D

Met mijn wensen stond ik een half uur later voor de verkoper, die in klare Jip en Janneke taal mij wist uit te leggen wat makkelijk zou zijn, daarbij steeds wijzend op een camera van € 1.100,–. Ik kopte hem in met hun eigen slogan: “Ik ben toch niet gek?” En trouwens, ik had allang mijn oog laten vallen op het model dat tijdens mijn vergelijkonderzoek steeds naar voren kwam: de Canon EOS 1300D, een mooi instapmodel spiegelreflexcamera, die tezamen met een goede lens en een shitload aan functies zowel technisch als prijstechnisch gezien een mooie deal bood.

Canon 1300D camera

En dit is ‘em dan: mijn nieuwe redder in bange dagen. De Canon EOS 1300D, waarbij ik werkelijk geen idee heb waar de EOS voor staat. Mijn wens dat er een kantelbaar scherm op zat, heb ik moeten laten varen, maar maakt mij dat uit; ik hoef niet meer met plakband te frutten.

De camera is stevig, solide en massief. Dat laatste is overduidelijk te merken, want dit mannetje weegt er behoorlijk in. De accu is binnen minder dan een uur volledig opgeladen en daarna is hij ready for action. Verder beschikt de camera over een 18-55 mm kitlens, waarvan ik een tijdje onterecht heb gedacht dat dit de Holy Grail op lensgebied onder de beautybloggers was, de Plastic Fantastic 50 mm lens. Haha, echt, zo dom. Zie, zoveel verstand heb ik er dus van.

Canon 1300D camera

De 1300D beschikt over een aardig arsenaal aan functies, die het leven van een fotograaf iets makkelijker maken. Zo heeft de camera een aparte ‘voedsel’ instelling, die ervoor zorgt dat gefotografeerd eten qua kleur op beeld beter tot zijn recht komt. Voor mij nog een bruggetje te ver, maar goed, het kan. WiFi heeft ‘ie ook, maar daar moet ik de meerwaarde nog van inzien. Ik red me eigenlijk prima met mijn old skool kaartlezer.

Canon 1300D camera

Ik ben eigenlijk nog geen moment wijzer dan op het moment van aankoop. Ook hierin mis ik een stukje geduld (en tijd) om de camera rustig te leren kennen. Verder mis ik sowieso een stuk kennis, die ik hoop op te doen bij een vijfdaagse fotografiecursus die ik in september ga volgen. Tot die tijd moet ik het doen met kiekjes die hoe dan ook – hopelijk – een stuk beter zijn dan dat ik ze voorheen schoot.

Canon 1300D camera

Wat daar ook van zij, uiteraard ben ik wel heel erg blij met mijn nieuwe camera. Ik ben nog steeds heel erg van mening dat het om de inhoud gaat, maar ik weet ook heus wel dat een mooie omlijsting zeker meetelt. De komende tijd ga ik mij richten op het ontdekken van de verschillende functies die mijn nieuwe Canon te bieden heeft, waaronder de film-modus. Misschien binnenkort toch maar eens filmpje opnemen?

Welke camera gebruik jij?

Tutje.nl

(De foto’s van de camera zijn – no shit, Sherlock – genomen met mijn oude camera. Op het allerlaatste restje batterijen.)

 

18 REACTIES

 1. Mooie nieuwe aankoop! Zelf heb ik heel lang getwijfeld tussen de 1300d en de 700d. Ik wilde namelijk een kantelbaar scherm én WiFi. Uiteindelijk ben ik voor de 700d gegaan en doe ik hier later een kaartje met WiFi in!
  * Kim heeft onlangs geplaatst: Swatches nieuwe Kiko lakjes

 2. Mooie camera! Heb een aantal weken terug de EOS 700D gekocht. En inderdaad…die knopjes!? Ben er nog steeds mee aan het sukkelen eigenlijk…ik bedoel ISO, diafragma etc??? Maar de fotos maken een hoop goed hoor. Zelfs als je een noob bent schiet je nog redelijk mooie fotos met de Eos. Veel plezier ermee!

 3. Nice! Een goede camera is gewoon heel fijn om mee te werken. Ik heb een tweedehandsje en die doet het goed. Buiten maakt ie eigenlijk betere foto’s dan binnen, dat wel. En ook de mijne werkt nog op batterijen. Ik heb een, even kijken, een Nikon.
  Hij heeft ook standen voor feest binnen, vuurwerk en dat soort dingen, maar ik gebruik eigenlijk alleen de gewone en de inzoom modus.
  Wens je veel plezier met je nieuwe camera!
  * Babs heeft onlangs geplaatst: Mooie zomerkleding voor heren!

 4. Ik gebruik een Canon compact camera maar wil ook graag een nieuwe vind het een behoorlijke investering die me ook een beetje bang maakt hahaha inderdaad te veel mogelijkheden, knopjes toeters en bellen. Ik wil gewoon foto’s maken en filmpjes opnemen.

 5. Niceeee, wanneer ik mijne vervang ga ik ook voor een kantelbaar scherm. Nu heb ik sinds drie maanden een tweedehansje, de Canon 550D, prima ding ook! En had hem voor een hele chille prijs! Ik heb een vriend die ook interesse heeft in fotografie en ook een vader trouwens, dus mijn vriend heeft uitgelegd hoe alles werkt en was mijn cursus. Ik weet hoe ik hem moet bedienen en met welke functies ik welk effect krijg. Hij had ook nog een betere lens over dan de kitlens die ik nu gebruik.
  * Laura heeft onlangs geplaatst: Een gebroken poeder herstellen

 6. Fijn, zo’n nieuwe camera! Ik heb de oude EOS 450D van mijn vader overgenomen, en vind het zo’n verademing! Inmiddels heb ik de 50 mm F1.8 lens er ook bij en daar maak je echt de mooiste productfoto’s mee. Tipje: koop het boek ‘Shoot!’ van Anki van Zilverblauw, daar staat het super makkelijk in uitgelegd en het boek staat nog leuk op je koffietafel ook (of anders op de WC). Het is echt niet moeilijk en kan zoveel plezier geven. Pas op, want: verslavend!

  • Dat boekje lijkt me een goede tip, Loes. Dankjewel! Die lens staat ook hoog op mijn verlanglijst maar ik wil eerst de camera goed onder de (hamer)duim hebben. Tot die tijd blijf ik er verlekkerd naar kijken.

 7. Oh zo fijn he, een nieuwe camera! Ik heb de Samsung NX3000 en die hapert de laatste tijd. Ondanks de goede foto’s baal ik wel en denk ik ook aan een spiegelreflex (heb nu een systeemcamera). Bedankt voor de heerlijke review, ik ga snel sparen… ehhhh! Echt! Enne, tip: speel even met de instellingen, bekijk wat YT videos etc want het helpt echt. Te veel knopjes kan ook tegen je werken weet ik uit ervaring. xx Josine
  * Josine heeft onlangs geplaatst: review: NYC Get it All fond de teint 

 8. Nice! Ik heb de 1200D en die bevalt me prima. Echt veel verstand er van heb ik nog niet, maar ik zie wel vooruitgang in mijn foto’s. Misschien ooit maar eens verdiepen in andere lenzen e.d. Veel plezier er mee!

 9. Herkenbaar: ik vind fotografie op zich leuk en heb ook wel oog voor dingen, maar van de technische kant begrijp ik nog steeds veel te weinig. Daardoor zijn mijn inmiddels-niet-meer-zo-nieuwe spiegelreflexcamera en ik nog steeds geen beste vrienden. Ik vind het best frustrerend dat mijn camera heel veel kan, maar dat ik het er niet uit krijg. Oefening baart kunst, ik ben maar weer eens bezig met een cursus…

  • Helemaal wat jij zegt, Fem. Vooral het feit dat die camera zoveel kan en ik nog steeds alles op de automatische stand doe – wat vloeken in de kerk is, als ik fotografen mag geloven – vind ik ook zeer irritant. Bij voldoende animo start in september hier een vijfdaagse cursus. Hopelijk voel ik me dan iets minder blond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge