Tutje in de Klei | Butiq | Optiek met Stijl

13

Waar ik regelmatig schrijf over landelijke winkels/merken in de Randstad, zou ik het Noorden bijna vergeten. En dat is jammer, want deze soms nog vergeten regio herbergt de mooiste pareltjes. In het eerste deel van Tutje in de Klei neem ik je mee naar Butiq, een trendy concept in Oost-Groningen. En ik kan je alvast vertellen: ik keek mijn ogen uit (…).

Oost-Groningen

Ik begin met een stukje hand in eigen boezem. Mijn liefde voor Oost-Groningen floreert rijkelijk laat. Hoewel ik er al 22 jaar woon, heeft het heel lang geduurd voordat ik iets van gevoel voor Oost-Groningen begon te ontwikkelen. En Oost-Groningen voor mij. Wij moesten wel even aan elkaar wennen, zeg maar. Ik ben een geboren en getogen Stadjer (uit de stad Groningen) en je haalt de Martinitoren nu eenmaal niet uit het meisje. Daarbij sprak ik ook geen Gronings, wat kennelijk nogal verbazend is. Terwijl er genoeg mensen in Groningen accentloos ABN praten, maar die zie je dan weer nooit op TV. Voor de grap opperde ik vorig jaar op Twitter dat ik mij meer wilde mengen met ‘the locals’ en dat leverde ontzettend leuke contacten op. Het zorgde er zelfs voor dat ik mijn locatie veranderde van “regio Groningen” naar “Oldambt”. Ha!

Butiq optiek review

Tutje in de Klei

Om mijn interesse in mijn eigen regio wat kracht bij te zetten besloot ik op zoek te gaan naar leuke en originele winkels in de buurt. Want die zijn er, je moet het alleen wel even weten. Tutje in de Klei werd geboren en we trappen af met een ontzettend leuke en originele winkel. Een lust voor het oog, om het maar eens driedubbel cryptisch te zeggen.

Butiq optiek review

Butiq – Optiek met Stijl

In Scheemda is nu ruim een jaar Butiq gevestigd. Je zou Butiq een optiek kunnen noemen, maar Butiq is veel meer dan dat. En dat weten de eigenaren ook.

Butiq optiek review

Otto en Saskia Knoop hebben hun concept jarenlang voorbereid. Toen Otto zijn plannen ontvouwde om Butiq te beginnen, bedacht Saskia zich geen moment en zegde haar baan als juriste op. Ze wilden het anders doen. En dat is ook aan werkelijk alles te merken. Aan hun kennis, de expertise die Otto meenam uit zijn jarenlange ervaring in de optiekwereld, de keuze voor high tech, vooraanstaande apparatuur en de waanzinnig mooi afgestylde winkel. Bij Butiq draait het om maatwerk en transparantie.

Butiq optiek review

Welkom

Als je Butiq binnenstapt, voel je je gelijk welkom. De winkel is heel ruim en vooral open opgezet. Geen hokjes met gordijntjes waarachter oogmetingen plaatsvinden. Alles is te (over)zien in Butiq en de ruimte waar het qua metingen toch wat rustiger moet zijn is op een natuurlijke – maar nog steeds open – wijze afgeschermd. Ik vind zulke dingen erg interessant en de indeling van de winkel is werkelijk briljant bedacht en uitgevoerd.

Butiq optiek review
Geniaal rendier, vervaardigd van hout uit eigen bos in Engeland. HEBBEN!

Zoals gezegd, de winkel is ontzettend sfeervol en bijna on-Gronings opgezet. Qua stijl zou Butiq hoge ogen scoren in de Randstad. (Niet doen, hoor! Lekker hier blijven.)

Butiq optiek review

Kijkprofiel en metingen

‘Wordt het beter met glaasje 1?’ Klik. ‘Of glaasje 2?’ Als je ooit een oogmeting hebt gehad, dan ken je dit waarschijnlijk wel. Bij Butiq komt dit aspect natuurlijk ook aan bod, maar er gebeurt veel meer. Door middel van het instellen van een kijkprofiel wordt al een soort van voorselectie gedaan die aansluit bij de behoefte van de klant. Kijkgedrag is daarbij essentieel.

Butiq optiek review

Dit kijkgedrag wordt in beeld gebracht door het instellen van een kijkprofiel. Hierbij wordt – interactief – in kaart gebracht of iemand veel zijn telefoon, tablet of desktop gebruikt, wat zijn of haar hobby’s zijn, of je minder zicht hebt in het donker op de weg, enzovoort. Het digitale tijdperk brengt nu eenmaal een ander kijkgedrag met zich mee en Butiq besteedt daar terecht aandacht aan.

Butiq optiek review

De metingen worden verricht op de meest nieuwe apparatuur, waarbij naderhand de metingen worden uitgelegd op een scherm. Je kunt met eigen ogen zien hoe het gesteld is met je eigen ogen – zeg maar. Dit is erg interessant en levert mooie plaatjes op in de vorm van een 3D foto van de bolling van je hoornvlies. Beginnende staar wordt ook opgemerkt door de apparatuur van Butiq. Zodoende kan Otto mensen via de huisarts doorverwijzen naar de oogarts. Dat dit niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit het feit dat een delegatie uit het UMCG maar eens bij Butiq kwam kijken, aangezien Butiq zulke heldere foto’s ter onderbouwing meestuurde.

Butiq optiek review

Monturen en kleurenanalyse

Waar Otto zich als opticien bezighoudt met oog inhoudelijke gedeelte, waarvan Saskia de voorbereiding met de klant doet door het maken van een kijkprofiel, houdt Saskia zich bezig met de monturen en het geven van gedegen en onderbouwd advies. Hiervoor kunnen de klanten een kleurenanalyse krijgen.

Butiq optiek review

Als kleurenconsulent laat Saskia de klanten door middel van een kleurenanalyse zien wat hun goede en minder goede kleuren zijn.

Butiq optiek review

Hierbij wordt een onderverdeling gemaakt in winter-, voorjaar-, zomer- en herfsttypes. De monturen in de winkel zijn ook onderverdeeld in die vier segmenten, wat het zoeken een stuk makkelijker maakt.

Butiq optiek review

Alle monturen worden stuk voor stuk door Saskia uitgezocht en zij vliegt de hele wereld over om elke keer de meest complete collectie in huis te hebben. Reken maar dat zij daar oog voor heeft, want deze dame heeft een eigen smaak, waarbij ze uiteraard rekening houdt met een goede balans tussen opvallende en minder opvallende monturen.

Butiq optiek review

Beauty

Oké, je hebt je glazen en je hebt een montuur, dus je bent al een heel eind. Maar hoe draag je je make-up met een bril? Afhankelijk van een plus- of min-sterkte heeft dit zeker effect op hoe je je make-up kunt dragen. Geen zorgen. Daarvoor kun je óók bij Butiq terecht.

Butiq optiek review

Saskia geeft make-up advies en laat je zien wat je wel en wat je niet kunt dragen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Makeup Studio.

Butiq optiek review

Om de styling helemaal af te ronden kun je ook terecht voor tassen van OBag.

Butiq optiek review

Butiq huisparfum

Als je de winkel binnenstapt, valt de subtiele geur al op. Niet overdreven, maar heel erg prettig. De Britten hebben daar een mooi woord voor: linger.

Butiq optiek review

Aangezien personalisatie één van de keyfactoren is waar Butiq op draait, kun je er ook terecht voor gepersonaliseerde huisparfums. Hierbij wordt een huisparfum dat voldoet aan jouw behoefte en voorkeur in elkaar gezet.

Butiq optiek review

Maatwerk en contactlenzen

Aangezien Butiq gaat voor een gepersonaliseerde aanpak en maatwerk levert, wordt er ook uitgebreid de tijd genomen voor een kennismaking, analyse en meting. Er wordt op afspraak gewerkt, zodat er alle tijd is voor de wensen van de klant en het geven van advies en uitleg. Hierbij wordt niet alleen aan de omzet van Butiq gedacht, maar ook aan de beurs van de klant. Is een duur glas met alle toeters en bellen niet nodig, dan wordt dat ook eerlijk vermeld. Zo is een complete bril (met ontspiegelde en kraswerende glazen) bij Butiq al mogelijk vanaf € 180,–.

Butiq optiek review

Contactlensdragers komen ook aan hun trekken bij Butiq. Er zijn een aantal plannen verkrijgbaar. Aangezien ik al een paar jaar loop te klooien met mijn lenzen – draagcomfort is na 15.00 uur om te janken en ’s avonds in het donker op de weg zie ik geen diepte – gaan we nu bezig met het zoeken naar De Lens voor mij. Hierbij is het zelfs mogelijk om een op maat gemaakte lens te laten maken, dus de mogelijkheden zijn legio.

Butiq optiek review

Ik ben erg onder de indruk van Butiq, zowel van de prachtige winkel als de deskundigheid en passie van de eigenaren. En dat ik niet de enige ben, moge duidelijk zijn. De omringende provincies hebben Butiq inmiddels ook ontdekt, want de klanten maken hun kilometers wel om hier te komen. Mocht je op zoek zijn naar een bril, maar weet je niet wat je wel of niet kunt hebben, of zoek je iets compleet anders dan anders? Of wil je weten welke kleuren jou goed staan of heb je make-up advies nodig voor brildraagsters? Dan is een bezoekje aan Butiq en haar prachtige pand zéker de moeite waard.

Butiq is gevestigd aan de Poststraat 10 in Scheemda. Voor meer informatie en/of het maken van een afspraak kun je terecht op de website.

Tutje.nl

13 REACTIES

  1. Wat een mooie winkel! Ik ben een brildrager en vind eigenlijk dat elke winkel zo’n kleurenadvies concept moet hebben. Perfect bedacht! Een bril heeft zo veel invloed, je draagt hem elke dag en is ook nog eens heel bepalend voor je uitstraling. Zo weet je zeker dat je goed zit!

  2. Zelf mijn eerste bril hier aangeschaft …. wilde onzichtbaar gevalletje, maar dat pakte anders uit. Een prachtige Nederlandse design bril, voor een Oost-Groningse prijs
    Super adviezen, top service
    Oh en de huisparfum is heerlijk, ook leuk om cadeau te geven.

  3. Wat een ontzettend gaaf concept zeg. Ik ging halverwege dit jaar een bril uitzoeken omdat ik tijdens het werken aan de laptop eigenlijk maar een beetje naar een waas zat te kijken, maar het was eigenlijk zupah boring. Ik had het waarschijnlijk leuker gevonden om hier een brilletje uit te zoeken. En dan was ik zeker ook meteen even in de stoel van de kleuren consulente gaan zitten;-)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge